Deditei & co.

In Primavara
Scroll this

Fac fotosinteza, caut soare. Seriozitate maxima.

Cam asa s-ar traduce starea noastra din ultima perioada. Weekendul acesta ne-am tocit talpile si anvelopele prin sudul Dobrogei – si nu degeaba.

Am descoperit poate cel mai mare camp (panta?!) de Deditei (Pulsatilla montana) din Dobrogea, ne-am plimbat prin paduri ce se umplu de culoare si de triluri nuptiale si ne-am tavalit toata ziua prin iarba pentru a fotografia flori (nu pentru ca ne place sa lenevim la soare).

Dediteii au fost o experienta grozava: atat prin numarul lor, cat si prin faptul ca am ajuns fix cand trebuie (au o perioada foarte scurta in care ii poti gasi infloriti)… iar faptul ca se afla intr-o zona ferita de clanurile cotropitoare de detinatori de vaze, ghivece si bibelouri ne-a bucurat sufletele.

!Dediteii, in special specia Pulsatilla montana, sunt toxici, aveti grija cand iesiti cu cei mici in natura, sa nu ii culeaga si sa ii miroasa sau, mai rau, sa ii inghita. Rezumati-va doar la privit si fotografiat. Este numita popular si „barba dracului” sau „capcana dracului”. Faptul ca sunt ocoliti de apetitul de necontenit al mistretilor din padurile adiacente este inca o dovada a efectelor lor nefaste in caz de ingerare. Nu cred ca are rost sa mai zic de faptul ca este o specie protejata, iar colectarea acesteia este ilegala.

Sunt plante ce cresc in poieni si pajisti, pe soluri calcaroase. Precum floarea soarelui, dediteii se rotesc dupa soare iar la apus sau in zilele mohorate se „pleostesc”.

Nu ne mai saturam sa ii fotografiam si sa cautam exemplarul perfect. Cu a doua parte ne-am lasat pagubasi.

Asa arata doar o portiune din pajistea de care va tot povestim:

Printre roscate am intalnit si cateva blonde. Aceeasi specie, doar niste exemplare mai extravangate, care n-au avut chef sa se ‘inmoveasca’.

Cum stateam intinsi pe burta, ne-a vizitat si o Soparla de iarba (Podarcis taurica), asa ca am transformat-o in fotomodel.

… iar cand am terminat cu pajistea cu deditei si am crezut ca nu mai avem ce vedea, au inceput Ruscutele de primavara (Adonis vernalis). Nu la fel de multe si de dese, dar nici de neglijat.

Bujorii de stepa incep si ei, timid, sa isi faca aparitia in peisaj.

Va povesteam si de paduri… am nimerit intr-o zona fix ca o jungla – totul era acoperit de iedera, inclusiv solul. Iar unde iedera nu s-a extins, au razbit diverse alte specii de plante. Noroc cu o poteca de animale ce ne-a fost calauza.

Iar daca sunt plante si e cald, apar si fluturii – putin cam prea zvapaiati pentru a fi fotografiati, dar am insistat.

Iar pe final va lasam sa explorati vai si canarale Dobrogene, zone prea putin apreciate si pe alocuri puternic deteriorate de activitatile umane.

Submit a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *